Kleine maatregelen, groot effect

Het isoleren van je muren, vloer, dak en ramen is natuurlijk een zeer effectieve manier om energie te besparen en je huis comfortabeler te maken. Daarnaast kunnen kleine maatregelen samen echter ook voor een grote verbetering zorgen. Deze 7 kleine aanpassingen zorgen ervoor dat je er zonder hard stoken toch lekker warm bij zit tijdens de gure wintermaanden.Maak een persoonlijk stappenplan Maak een persoonlijk stappenplan

1. Verban tocht met tochtbanden

Het is lastig om energie te besparen wanneer je huis tochtig is. Ban de tocht uit je huis door kieren en naden van je ramen, deuren, buitenmuren, zolder, dak, meterkast en kruipluik te dichten met tochtbanden of ander materiaal. Bedek ook je brievenbus met een brievenbusborstel. Laat de kieren onder binnendeuren zitten, die zijn nodig voor goede ventilatie. Bij een gemiddelde hoekwoning/2-onder-1-kapwoning loopt de besparing op tot 70m3 gas en €60,- per jaar. (Bron: Milieu Centraal)

2. Isoleer de verwarmingsleiding

Lopen er leidingen van je verwarming door onverwarmde ruimtes? Dan loont het om deze te isoleren met buisisolatie. Met buisisolatie van 20 millimeter dik bespaar je op jaarbasis 3 m3 gas per meter verwarmingsleiding die je isoleert (bron: Milieu Centraal). Isoleer geen buizen in verwarmde ruimtes of buizen met drinkwater.

3. Isoleer je ramen met kozijnfolie

Heb je enkel of dubbel glas? En kun of wil je je glas niet vervangen door isolatieglas? Dan loont het om deze tijdelijk te isoleren met kozijnfolie. Door dit folie op de kozijnen aan te brengen en strak te spannen over je ramen worden de isolatiewaardes van enkel en dubbel glas verbeterd. Zo wordt die van enkel glas bijna gelijk aan die van dubbel glas en die van dubbel glas bijna aan die van HR-glas. Hierdoor voorkom je een hoop warmteverlies, bij enkel glas bespaar je per m2 raam 11 euro per jaar! Bij dubbel glas is dit 3 euro per m2 raam per jaar. (Bron: Milieu Centraal)

4. Houd de warmte binnen

Is je buitenmuur niet geïsoleerd? Dan verdwijnt achter de verwarming veel warmte door de muur naar buiten, wat natuurlijk zonde is. Het beste is de muur te isoleren, maar als dat niet kan is het plaatsen van radiatorfolie een goede en simpele oplossing. Plak de folie achter de verwarming, dit kan met dubbelzijdig of magneet tape, hierdoor zie je de folie niet eens zitten. Per m2 radiatorfolie bespaar je 10 m3 gas per jaar, gelijk aan 8 euro. (Bron: Milieu Centraal)

5. Doe gezellig de gordijnen dicht

Het beste is je ramen te vervangen door HR++ glas of triple glas, maar als dat niet kan kun je ook denken aan isolerende raambekleding. Gebruik deze goed: door je gordijnen dicht te doen wanneer het donker is help je om de warmte in je kamer te houden. Omdat je gordijnen warmer worden dan glas, voelt het met dichte gordijnen een stuk comfortabeler aan. Let er wel op dat je gordijnen op de vensterbank eindigen en niet over je verwarming hangen, anders blokkeer je de opstijgende lucht en zal je juist harder moeten stoken.

6. Doe de deur dicht en verwarm alleen waar je bent

Zit je s ’avonds lekker op de bank TV te kijken, doe dan alle deuren van de kamer dicht en verwarm alleen de woonkamer. Volgens Milieu Centraal kan je hier gemiddeld zo’n €250,- per jaar mee besparen! Geen zin om hier elke keer aan te moeten denken? Een deurdranger of deurveer is hier de ideale oplossing voor, deze doet automatisch voor jou de deur dicht.

7. Verspreid de warmte

Heb je een verwarming met een dubbele of driedubbele plaat dan kan een radiator-ventilator een goede optie zijn om je huis comfortabeler te maken. Het enige wat je hoeft te doen, is de ventilator in het stopcontact te stoppen en onderaan je radiator te plakken. Wanneer de verwarming aan staat verspreidt de ventilator de warme lucht sneller door je kamer. Hierdoor is je huis sneller opgewarmd en hoeft de verwarming minder lang of minder hard te branden. (Bron: Milieu Centraal)

Toch hulp nodig?

Onze installatiepartner Solease maakt gebruik van (technische) oplossingen die zich in de praktijk bewezen hebben. Wil je zeker weten welke isolatie in jouw situatie het beste is, laat dan eerst een isolatie adviseur een schouw doen.

Dit betreft het advies met een technisch adviseur van Solease.