Dakisolatie

Wist je dat veel Nederlandse daken nog niet goed geïsoleerd zijn? Zonde. Een dak zonder isolatie is één van de grootste energieverspillers in huis. Onze installatiepartner Solease helpt je van advies, offerte tot en met het aanbrengen van de isolatie. Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten (bron: Milieu Centraal). Bovendien kun je van een goed geïsoleerde zolder een mooie slaap- of hobbykamer maken en deze extra ruimte kan de waarde van je huis verhogen. Hoe pak je het aan? Lees hieronder meer over de mogelijkheden van dakisolatie en maak je eigen stappenplan.

Toon meer

Maak een persoonlijk stappenplan Maak een persoonlijk stappenplan
Vraag een gratis adviesgesprek aan Vraag een gratis adviesgesprek aan Dit betreft het advies met een technisch adviseur van Solease.

Wanneer is het relevant?

Bij dakisolatie wordt het dak geïsoleerd. Dakisolatie wordt dus meestal toegepast als de zolder een leefruimte (bijv. slaapkamer of hobbyruimte) betreft. Zo is het lekker warm als je de zolder als kamer gebruikt. Als de zolder alleen als bergruimte wordt gebruikt, kan de zoldervloer beter geïsoleerd worden om de opstijgende warmte in een eerder stadium tegen te houden.

Voordelen dakisolatie
  • Pak één van de grootste energieverspillers in huis aan
  • Maak van je zolder een kamer
  • Bespaar honderden euro’s per jaar
  • Landelijke subsidieregelingen
  • Goed voor het milieu
  • Duurzame oplossing

Wat bespaar je met dakisolatie?

Bij een gemiddelde hoekwoning/2-onder-1-kap met een schuin dak bespaar je €750 per jaar op je energierekening als je je zolder verwarmd (bron: Milieu Centraal). Daarnaast kun je de zolderruimte ook gebruiken als slaapkamer of hobbykamer.

Heb je een schuin dak dat moet worden gerenoveerd?

Dan is dit een goed moment om de buitenkant van je schuine dak te laten isoleren. Een professioneel bedrijf haalt dan de pannen van je dak af, plaatst het isolatiemateriaal op je dak en legt de dakpannen weer terug. Je dak wordt hiermee hoger en de aansluiting met de dakgoot moet vervolgens worden hersteld. Hoewel dat een flinke ingreep is en je er meestal een dag mee kwijt bent, is het de beste manier van isoleren. Er is zo ruimte voor voldoende isolatiemateriaal, wat ook niet onderbroken wordt door de balken van je dak.

Is je schuine dak in goede staat?

Als je dak niet gerenoveerd hoeft te worden, kun je er ook voor kiezen om de binnenkant van je schuine dak te laten isoleren. Dat levert een goede isolatie op. Wij raden aan om een professioneel bedrijf in te schakelen zoals onze installatiepartner Solease, maar als je een doorgewinterde klusser bent, zou je dit ook zelf kunnen doen. Houd er wel rekening mee dat je geen recht op subsidie hebt als je de klus zelf doet. Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor dit type dakisolatie. Bijvoorbeeld isolerende platen met gipsafwerking tussen de balken van je dak, waarmee je in één keer klaar bent.

Heb je een plat dak?

Moet je platte dak worden gerenoveerd? Dan is dit een goed moment om je dak te laten isoleren. De isolatie van een plat dak moet altijd worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Het risico op vochtschade is namelijk groot. Er zijn twee manieren om het dak vanaf de buitenkant te isoleren. Een niet-geïsoleerd plat dak kun je op verschillende manieren laten isoleren, de beste optie is vanaf de buitenkant.

1. Isolatie bovenop je platte dak, onder de dakbedekking
Wil je de beste isolatiewaarde, kies dan voor isolatieplaten bovenop het platte dak, afgewerkt met waterdicht materiaal. De bestaande dakbedekking wordt weggehaald, de isolatieplaten worden geplaatst en afgedekt met een nieuwe laag dakbedekking. Dit is vooral een optie als het dak toch al vervangen moet worden.

2. Isolatie bovenop de dakbedekking
Als de bestaande dakbedekking nog in goede staat is, kun je ervoor kiezen om drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking te laten zetten. Daar bovenop komt een laag grind of tegels tegen het wegwaaien. De isolatiewaarde is dan wel een stuk lager. Deze isolatiemethode wordt vaak toegepast bij een dakterras, balkon en platte daken die frequent belopen worden.

In beide gevallen (bij zowel isolatie op als onder de dakbedekking) moet de dakrand in ieder geval 10 centimeter hoog zijn om te voorkomen dat regenwater over de dakrand stroomt in plaats van door de regenpijp. Mogelijk moet je de dakrand dus meteen een stukje laten verhogen.

Heb ik dakisolatie?

Is je huis gebouwd na 1992? Dan is het goed geïsoleerd. Huizen van voor 1992 hebben vaak matige dakisolatie (isolatiedikte van 7 cm of minder). Als je een plat dak hebt, ligt het isolatiemateriaal soms zichtbaar op de dakbedekking. Als je een schuin dak hebt, zit het isolatiemateriaal vaak tegen het dakbeschot aan de binnenkant, zonder afwerkingsplaten. Het dakbeschot is het hout (of ander materiaal) waar de dakpannen op liggen. De isolatie zit dan tussen de grote dwarsbalken en is dus goed zichtbaar. Maar heb je een schuin dak en zit het isolatiemateriaal tussen het dakbeschot en de afwerkingsplaten aan de binnenkant? Dan is de isolatie door de afwerking niet zichtbaar. Je kunt dan kijken of het op een andere plek wel zichtbaar is: misschien zijn er op de voorzolder of achter schotten wél onafgewerkte delen waar het isolatiemateriaal zichtbaar is? Of is er een ventilatiepijp of rookgasafvoer die wat ruimte bij de afwerking heeft? Het kan zomaar zijn dat daar het isolatiemateriaal wel zichtbaar en meetbaar is.

Hoe kun je dit slim financieren?

Wat is een mogelijke oplossing voor jouw situatie? Moet je spaargeld inzetten, de ruimte in je hypotheek gebruiken of een lening afsluiten? Kom je wel of niet in aanmerking voor subsidie? Zoek je hulp bij deze vragen? Lees de informatie op onze financieringspagina. Of schakel een adviseur van SNS in bij jou in de buurt.

Bekijk je mogelijkheden
Geïnteresseerd in dakisolatie?

Onze installatiepartner Solease maakt gebruik van (technische) oplossingen die zich in de praktijk bewezen hebben. Zij kunnen je een goede offerte aanbieden voor dakisolatie. Wil je zeker weten dat deze vorm van isolatie in jouw situatie het beste is, laat dan eerst een isolatie adviseur een schouw doen.

Dit betreft het advies met een technisch adviseur van Solease.